BÖBREKLER
Böbrekler bel kemiğinin her iki tarafında birer tane olmak üzere son iki kaburga hizasında ve sırta yakın bel bölgesinde yer alırlar. Böbrekler kabaca yumruk büyüklüğünde, fasulye şeklindedir. Başlıca görevleri vücuttaki su miktarını düzenlemek, kanı süzerek temizlemek (filtrasyon) ve metabolik artıkları idrar halinde vücuttan uzaklaştırmaktır. Bunun dışında kan basıncının düzenlenmesi, kan hücrelerinin yapımının kontrolü, kemik gelişiminin sağlanması gibi başka görevleri de vardır.
Böbreklerin esas çalışma üniteleri nefron adı verilen filtre etme sistemleridir. Her böbrekte yaklaşık 1 milyon nefron bulunur. Atar damarlar yoluyla nefrona gelen kanın içindeki atık maddeler burada filtre edilerek süzülür. Oluşan idrar böbrek içindeki kadehsi yapılardan (kaliks) geçerek böbreğin havuzcuk (pelvis) denilen orta bölümündeki boşlukta toplanarak böbrekten atılır.
ÜRETERLER
Üreterler böbrek ile idrar torbası arasında bulunan 25-30 cm uzunluğunda, temelde kas liflerinden oluşmuş boru şeklinde yapılardır. Böbreklerde oluşan idrar bu ince borucuklar vasıtasıyla idrar torbasına ulaşır.
MESANE (İdrar Torbası)
Mesane yoğun kas liflerinden oluşmuş, idrarın depolandığı, genişleme özelliğine sahip torba şeklinde yapıdır. Mesane dolduğunda mesane duvarını oluşturan kas lifleri gerilerek idrara çıkma hissi uyandırır ve duvarındaki kasların kasılması ile mesane boşalır.
ÜRETRA
İdrar yollarının mesaneden sonra yer alan ve vücut dışına açılan bölümüdür. Kadınlarda 3-4 cm, erkeklerde yaklaşık 20 cm uzunluğundadır.