Böbrekler, insanın yaşamını sağlıklı sürdürmesine yarayan ve insan sağlığını koruyan organlarımızdan biridir. Böbrek taşının bir kişide olup olmaması ise kişinin elinde olmaktadır. Öyle ki, böbrek taşı oluşumu engellemek için kişinin örnek olarak günlük 2,5 litre su içmesi yani bol miktarda su tüketmesi gerekmektedir.
Ancak kişi su tükettiğinde sık bir şekilde idrara çıkmaktadır. Bundan dolayı su tüketmekte olan kişiler prostat olurum korkusu yaşamamalıdır. Çünkü su böbreği hızlandırmakta ve böbreğin görevini sağlıklı bir şekilde yürütmesini sağlamaktadır. Su tüketilmediği zaman ise böbrekler kendisini kum ve taş ile göstermektedir. Böbrek taşları kişilerde sancı, ağrı, mide bulantısı, kusma, halsizlik ve yüksek ateşe neden olmaktadır. Ancak çok küçük olan böbrek taşları erken tedavi ile vücutta bir probleme yol açmadan idrar yolu ile beraber dışarı atılmaktadır.
Böbrek taşının belirtisine sebep olan durum ise; taşın böbrekte sıkışması, böbreği mesaneye bağlayan üst idrar kanalında ilerlemeye başlaması ve enfeksiyona yol açmasıdır. Böbrek taşının en sık rastlanan belirtisi ise karnın yan tarafına doğru veya belin sağ ve sol tarafına doğru ilerleyen ağrı türleridir. Eğer ağrılar uzun sürer ve gün geçtikçe artış gösterirse bir uzmana muayene olunmalıdır. Böbrek taşı oluşumunu önleyen magnezyum, sitrat, bazı enzimler ve pirofosfat vitaminleridir. Bu vitaminlerin ve minerallerin eksik olması taş oluşumu riskini yükseltmektedir. Böbrek taşı ateş yapar mı sorusuna ise uzmanlar ‘evet yapar, 38 derece veya üstünde bir ateş görülür’ şeklinde yanıt vermektedir.
Neredeyse her yaş aralığında görülmekte olan böbrek taşlarına hareketsiz kişilerde sık rastlanmaktır. Hareketsiz kişilerde sık rastlanan böbrek taşları, kişinin harekete başlaması ile taş oynayarak ateş ve ağrılara neden olur. Eğer böbrek taşları küçük ise bol su tüketilerek idrar yolu ile atılması sağlanır ancak taş büyük ise daha çok büyümesini engellemek için ilaç küçültülerek daha sonra dışarı atılır. Böbrek taşından habersiz bir şekilde beslenen kişiler su içmemeye devam ederlerse sık sık ateşlenerek üşüyerek doktora giderler. Bazen kişiler böbrek taşını ateş ile birlikte halsizlik ile birlikte geldiği için grip başlangıcı olarak yorumlayabilmektedirler. Böbrek taşı oluşumu tam olarak bilinmese de tüm doktorların söylediği bol miktarda su için sözünden yola çıkılmalıdır. Sürekli böbrekte kalmayan böbrek taşları, idrar kanalına düştüğünde sancının yanı sıra iltihap nedeni ile ateş yükselmesi de yaşanır. Genelde böbrek taşı bulunduğunda mutlaka iltihapta bulunmaktadır.
Böbrek taşı tedavi edilse bile bıraktığı dokularda sorunlar kalmaktadır. Eğer ateş yükselmesinin nedeni böbrek taşı ise ilk olarak ateş düşürücü ile ateşi kontrol altına alınarak tedaviye başlanır. Böbrek taşı hastalarının bir kısmı doktora idrar yolu enfeksiyonu şüphesiyle başvurmaktadır. Eğer böbrek taşı enfeksiyona neden olmuşsa ateş sıklığı ile kendini göstermektedir. Kişiler genellikle titreme, ürperme ve ateş ile karşılaşıyorsa bu durum taşın büyüklüğünü göstermektedir. Böbrek taşı her ne kadar çocuklarda az rastlanan bir durumda olsa da kendisini sancıdan önce ateş ve titreme ile gösterir.